Blog 1: Merel gaat naar Amerika

Yahooo!

Op 23 oktober vertrek ik (Merel Koeman) voor twee weken naar Massachusetts in de Verenigde Staten. Daar ga ik, met 20 andere docenten uit het primair en voortgezet onderwijs, deelnemen aan een uitwisselingsprogramma. Doel van dit programma is ‘kwaliteitsverbetering door kennismaking met lesmethoden en lespraktijk in het Amerikaanse onderwijs’. Met andere woorden: een betere leerkracht worden met veel nieuwe, insprirerende (les)ideeën.

De reis wordt georganiseerd door het Fulbright Center in samenwerking met EP-Nuffic en gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen.

Ons programma start in Amherst, een kleine universiteitsstad niet ver van Boston. Daar zullen we verschillende bijeenkomsten en lezingen bijwonen. Aangezien mijn onderzoek zich richt op onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen ben ik vooral benieuwd naar de lezing van Nancy Cheevers, Curriculum Director, Northampton Public schools: “Differentiated instruction and teaching gifted students”.

itd
Het ITD-house in Amherst waar we de eerste dagen zullen verblijven .

Van 26 oktober tot 3 november bezoeken we een school, alleen of in kleine groepjes. Ik lees dat we daar  rondleidingen krijgen, lessen gaan bijwonen; een docent assisteren en misschien lesgeven. We zullen sport-, sociale activiteiten, bijeenkomsten en vergaderingen op de school bijwonen.

Mijn hostschool is de Arthur D. Healey in Somerville: http://www.somerville.k12.ma.us/schools/arthur-d-healey-school-pk-8

lokaal-healey
Een lokaal in de Healey school

Tijdens het bezoek verblijven we in een gastgezin. Dat maakt de uitwisseling voor mij extra interessant omdat ik zo  het Amerikaanse gezinsleven echt induik.Van een deelnemer van vorig jaar hoorde ik dat hij in een paarse Kever naar New York is gereden en daar in een dag een tour Japan heeft gehad. Dat lijkt mij ook wel wat. Haloween wordt gevierd en de eindrace van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is bezig op het moment dat wij er zijn. Heel spannend om daar zo met mijn neus bovenop te zitten.

Afbeeldingsresultaat voor halloween fokke en sukke

Op 3 november keren we terug naar Amherst voor een afsluitend banket en een evaluatie van het programma.

Ik ben al druk met het treffen van voorbereidingen voor mijn reis. Ik heb een smartphone (ja, ik kon er nu echt niet meer onderuit) en een creditcard aangeschaft.

Ik wil mijn leerlingen in Amsterdam graag betrekken bij mijn bezoek aan de Healey school. Daarom doen we een studie naar de Verenigde staten. We hebben al krantenartikelen over de verkiezingen gelezen en besproken. Trump valt bij velen niet erg in de smaak. In mijn 5-6 groep  riep vooral het hek dat Trump bij de Mexicaanse grens wil plaatsen veel verontwaardiging op bij Zen. En de Mexicanen moeten het nog zelf betalen ook! Dat gaan ze echt niet doen!

Verder onderzoeken alle leerlingen een onderwerp naar keuze. Ook bedenken ze een vraag voor een leerling van mijn Amerikaanse gastschool. Die vragen neem ik mee op Hollands getinte kaarten.

 

 

Advertenties

One thought on “Blog 1: Merel gaat naar Amerika”

  1. Hoi Merel,
    Wat leuk om te horen dat je een studiereis gaat doen in America! Veel plezier en succes. We gaan je blog volgen!
    Patricia en Anna

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s